Een laptop naast een iced-cappuchino met slagroom in de Bagels & Beans

Zo maak ik tijd voor schrijven

|

Misschien is dit wel de vraag die ik het meeste krijg: wannéér schrijf je die boeken dan? Ik werk vier dagen in de week en heb twee jonge kinderen. Vrije tijd is zeldzaam.

Ik denk dat er een paar redenen zijn waarom het toch lukt.

1. Niemand heeft tijd om te schrijven

Bijna niemand heeft tijd om te schrijven. Er zijn maar een handjevol schrijvers in Nederland die ervan kunnen leven en dus fulltime kunnen schrijven. School, werk, kinderen, sociale verplichtingen, scripties, zorgen, ziekte… Voor bijna iedereen die schrijft, is dat niet de activiteit met de meeste prioriteit. Toch worden er talloze boeken geschreven ieder jaar. Dus het kán.

2. Denken is ook schrijven

Om te schrijven, heb je vaak denkpauzes nodig. Je kent vast de schrijvers die gaan wandelen om op nieuwe ideeën te komen. Dat hoef ik niet te doen. Ik ben bezig met mijn personages en plot terwijl ik op de trein wacht, op de fiets zit, boterhammen smeer enzovoort. Zo heb ik stiekem meer schrijftijd dat het lijkt.

Je krijgt de beste ideeën toch onder de douche.

3. Tijdtekort helpt

Deze is persoonlijk, maar ik ben véél productiever met een beetje tijdtekort.

Bijvoorbeeld. Toen ik mijn masterscriptie moest schrijven, was ik al begonnen met mijn eerste baan. Eerst parttime. Dan startte ik bijvoorbeeld om 12:00 met werken, zodat ik in de ochtend kon schrijven aan mijn scriptie.

Maar dat werkte niet. Ik bleef tot 11.00 in mijn nest liggen en kwam dan alsnog te laat op werk. Maar toen ik weer fulltime werkte, ging ik als een speer! Ik werkte de hele dag, at snel een maaltijdsalade en werkte tot sluitingstijd aan mijn scriptie in de bibliotheek. Binnen enkele maanden was hij klaar.

Zo gaat het nu ook. Als ik kan schrijven, grijp ik mijn kans.

4. Schrijven is leuker dan Netflix

Ik heb ontdekt dat ik na een drukke dag oprecht meer oplaad van schrijven dan van series kijken. De meeste woorden schrijf ik tussen 21:00 en 23:00 in de avond.

Dit werkt natuurlijk niet voor iedereen, zoals voor ochtendmensen. Maar een vriend van me staat iedere dag om 6.00 op om te schrijven. Dat zou ik dan weer niet trekken.

5. Notitieboekje mee

Jaren heb ik alles op de computer geschreven. Maar een half jaar geleden kreeg ik de tip meer op papier te schrijven. En dat werkt! Vooral voor korte momenten waarop ik geen laptop bij de hand heb.

6. Schuldgevoel hoort erbij (?)

Alles bij elkaar klinkt het misschien alsof het me makkelijk afgaat om tijd vrij te maken voor schrijven, maar dat is niet zo.

Ik voel me best vaak schuldig als ik ervoor kies om tijd aan schrijven te besteden. Als ik bijvoorbeeld weer een appje heb gehad: ‘Ik heb je al zo lang niet gezien!’ Of als er nog een was gevouwen moet worden. Of als ik tijdens de vakantie overdag schrijf, want die tijd zou ik ook met familie kunnen doorbrengen.

Mede daarom schrijf ik juist het beste als de dag bijna voorbij is, want dan is het toch te laat voor bezoek of het huishouden.

Tja. Ik heb hier niet echt een antwoord op. En waarschijnlijk ligt dit aan mij en hebben anderen hier geen last van. Laat het me weten als dat niet zo is 😉

Meer tips

Heb jij meer tips om tijd te maken voor schrijven? Ik hoor het graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *