Over Heleen

Q. Vrienden omschrijven je als ‘een creatieve wereldverbeteraar met een chaotische inslag’. Klopt dat over die chaos?

Ja, ik denk het wel. Al ben ik met de jaren steeds minder chaotisch geworden. Bijvoorbeeld in mijn werk en ook met schrijven: ik ben goed in plannen en overzichten maken en me daaraan houden. Alleen laat ik ondertussen wel mijn telefoon in de wc liggen, denk zelden aan verjaardagen (sorry!) en raak bizar veel sokken kwijt.

Q. En dat ‘creatieve’. Is dat vooral schrijven of kun je ook breien ofzo?

In het verleden heb ik ook muziek gemaakt en getekend, maar schrijven is zeg maar echt mijn ding. Ik heb er wel weinig tijd voor. Daarom breng ik ieder verloren moment (op de fiets, tijdens het stofzuigen etc.) door met nadenken over mijn verhaal. Als ik dan ’s avonds achter mijn computer kruip, ben ik als een blikje cola dat de hele dag door elkaar is geschud en eindelijk wordt opengetrokken.

Q. Hoe kwam je op het idee voor De C is voor Celia?

Een paar jaar geleden volgde ik een serie over een Amerikaans gezin met negentien kinderen. De oudste dochters nemen in dat gezin enorm veel zorgtaken op zich. Terwijl de meeste kinderen uiteindelijk uit huis gaan, is de oudste dochter altijd gebleven. Ze lijkt haar dagen te vullen met zorgen voor haar broertjes en zusjes. Ik was er heel nieuwsgierig naar waaróm ze die keuze maakt. Toen ik daarover nadacht, is het verhaal van Celia ontstaan.

Q. Wat doe je naast schrijven?

Ik zal er even een lijstje van maken, grofweg in volgorde van tijdsbesteding:

  • Werken als campaigner bij Solidaridad & zorgen voor mijn twee zoontjes
  • Series kijken met mijn vriend. (Wie gaat Wheel of Time seizoen 2 kijken??)
  • Lezen!
  • Sociale dinges
  • Was vouwen terwijl ik podcasts luister
  • Mezelf proberen te motiveren om te gaan hardlopen
  • Hardlopen

Q. SolidariWAT? Waar werk je nou precies?

Solidaridad, dat is het Spaanse woord voor (je raadt het…) solidariteit. Ik vind het heel belangrijk dat de mensen die onze koffie, cacao en textiel produceren, zelf ook genoeg verdienen om eten en kleding te kopen. Daar werkt Solidaridad aan. Ik ben er dankbaar voor dat ik hier in mijn werk wat kan doen aan onrechtvaardigheid en armoede. Op de foto zie je me op bezoek bij een project voor duurzame kleding in Ethiopië.

Q. Tenslotte, waarom schrijf je dit stuk in interviewvorm? Je bent het gewoon zelf die zowel de vragen als de antwoorden schrijft!

Ik hou erg van de interviewvorm, het leest zo lekker weg. Oorspronkelijk waren er verschillende hoofdstukken in De C is voor Celia die als interview waren geschreven. Dat vond ik super leuk, maar mijn proeflezers vonden het onduidelijk. Ik heb die hoofdstukken toen verwijderd, maar nu grijp ik weer mijn kans!