
Q. Vrienden omschrijven je als ‘een creatieve wereldverbeteraar met een chaotische inslag’. Klopt dat over die chaos?
Het hangt er vanaf waar je naar kijkt. In mijn werk ben ik heel gestructureerd. Ok ben goed in plannen en overzichten maken en me daaraan houden. Alleen laat ik ondertussen wel mijn telefoon in de wc liggen, denk zelden aan verjaardagen (sorry!) en raak bizar veel sokken kwijt.
Q. En dat ‘creatieve’. Is dat vooral schrijven of kun je ook breien ofzo?
In het verleden heb ik ook muziek gemaakt en getekend, maar schrijven is zeg maar echt mijn ding. Ik heb er wel weinig tijd voor. Daarom breng ik ieder verloren moment (op de fiets, tijdens het stofzuigen etc.) door met nadenken over mijn verhaal. Als ik dan ’s avonds achter mijn computer kruip, ben ik als een blikje cola dat de hele dag door elkaar is geschud en eindelijk wordt opengetrokken.
Q. Hoe kwam je op het idee voor De C is voor Celia?
Een paar jaar geleden volgde ik een serie over een Amerikaans gezin met negentien kinderen. De oudste dochters nemen in dat gezin enorm veel zorgtaken op zich. Terwijl de meeste kinderen uiteindelijk uit huis gaan, is de oudste dochter altijd gebleven. Ze lijkt haar dagen te vullen met zorgen voor haar broertjes en zusjes. Ik was er heel nieuwsgierig naar waaróm ze die keuze maakt. Toen ik daarover nadacht, is het verhaal van Celia ontstaan.
Q. Wat doe je naast schrijven?
Ik zal er even een lijstje van maken, grofweg in volgorde van tijdsbesteding:
- Werken als docent Nederlands voor nieuwkomers tussen de 12-18 jaar. Dit doe ik sinds kort, hiervoor werkte ik bij Solidaridad. En dáárvoor nog bij Greenpeace.
- Zorgen voor mijn twee zoontjes
- Series kijken met mijn vriend. (Wie gaat Wheels of Time seizoen 3 kijken??)
- Lezen!
- Sociale dinges
- Was vouwen terwijl ik podcasts luister
- Mezelf proberen te motiveren om te gaan hardlopen
- Hardlopen

Q. Wacht, waar werk je nu precies?
Ik werk op een ISK (Internationale Schakelklassen), dus een school voor jongeren die Nederlands moeten leren om in te kunnen stromen in het gewone onderwijs. De meeste jongeren zijn als vluchteling gekomen. Ik geef taalles en ben mentor. Geweldig werk! Hiervoor werkte ik bij organisaties als Greenpeace en Solidaridad. Op de foto zie je me op bezoek bij een project van Solidaridad voor duurzame kleding in Ethiopië.
Q. Als je het zo leuk vond, waarom ben je dan iets anders gaan doen?Q. Tenslotte, waarom schrijf je dit stuk in interviewvorm? Je bent het gewoon zelf die zowel de vragen als de antwoorden schrijft!
Ik hou erg van de interviewvorm, het leest zo lekker weg. Oorspronkelijk waren er verschillende hoofdstukken in De C is voor Celia die als interview waren geschreven. Dat vond ik super leuk, maar mijn proeflezers vonden het onduidelijk. Ik heb die hoofdstukken toen verwijderd, maar nu grijp ik weer mijn kans!