Een project waar ik trots op ben

|

Ik maak me veel zorgen om het klimaat en regelmatig voel ik me er machteloos om. Daarom ben ik heel trots op een project dat ik via mijn werk heb helpen opzetten.

Bomen planten tussen de koffieplanten

Samen met iets van twintig collega’s wereldwijd werkte ik aan een voorstel voor een project met de naam ‘Van klimaatslachtoffers naar klimaathelden’. In dit project planten 100.000 kleinschalige boeren in Afrika en Latijns-Amerika bomen op hun koffie- of cacaoplantage en stappen over op klimaatslimme landbouw.

Door de schaduw van de bomen en het betere lokale klimaat groeit de koffie en cacao beter. Én de bomen halen natuurlijk CO2 uit de lucht. 

Meer inkomen voor boeren

Deze boeren hebben een enorm laag inkomen. Ze verdienen doorgaans niet eens genoeg om medicijnen en voedsel te kopen voor hun gezin. Doordat de koffie of cacao beter groeit, stijgt hun inkomen. 

Daarnaast kan met nieuwe technologie worden berekend hoeveel CO2 de bomen precies uit de atmosfeer halen. Met deze berekening kunnen boeren via een online platform carbon credits verkopen. In totaal kan door het project het inkomen van deze gezinnen zo’n 20-60% toenemen. 

Het is dus een combinatie van armoedebestrijding en klimaatverandering.

12,7 miljoen euro (!)

Maandenlang werkten we met een team van mensen uit de hele wereld aan het voorstel. Het schrijven van boeken kwam even op een laag pitje te staan, ik maakte flink wat overuren. Ik kan me een vergadering herinneren die iets voor middernacht begon. Maar het is gelukt: we kregen 12,7 miljoen euro van de Postcode Loterij om het project uit te voeren.

En ik ben er ontzettend trots op dat er inmiddels al tienduizenden boeren deelnemen en dat het project een bijdrage levert aan het tegengaan van klimaatverandering en armoede!

Met een deel van de collega’s in Nederland en de cheques van de Postcode Loterij: 12,7 miljoen euro vanuit het Droomfonds en de jaarlijkse ongeoormerkte bijdrage.