Ik ben zelf geen schrijfcoach. Laat ik daarmee beginnen, voordat je gaat twijfelen aan de intenties achter dit artikel. Ik bedoel niet: kies mij.
Maar als je even rondkijkt op Google, insta of de advertenties bij Schrijvenonline zie je vanzelf: er valt wel wat te kiezen.
Waarom ik schrijfcursussen doe
Sinds ik schrijven serieus ben gaan nemen, heb ik meerdere cursussen gedaan en heb ik paar keer geïnvesteerd in professionele feedback. Sommige mensen geven geld uit aan contributie voor de hockeyclub, aan festivalkaartjes of gitaarles. Schrijven is mijn hobby, dus ik heb er ook wel wat geld voor over.
Het aanbod is gigantisch. Hoe kies je nu een goede schrijfcoach of schrijfcursus? Zelf heb ik me gehouden aan dit stappenplan:
Stap 1: Bepaal je doel
Er zijn verschillende fases in het schrijfproces, en sommige docenten zijn meer gespecialiseerd in het een of het ander. Zo was ik op zoek naar meer informatie over technische aspecten van het schrijven van scènes, en vond daar een goede, specialistische online cursus voor. Een andere keer was op zoek naar iemand die kon inschatten of mijn manuscript publicabel was en vakkundige feedback kon geven.
Maar jouw doelen kunnen anders zijn dan de mijne. Misschien wil je gewoon experimenteren. Of wil je niet schrijven om te publiceren, maar om bijvoorbeeld bepaalde levenservaringen te verwerken. Vaak zie je wel aan de manier waarop coaches of docenten zich presenteren, wat bij je past.
Stap 2: Lees boeken van je docenten
Ik heb me altijd verdiept in de teksten van mijn (potentiële) docent. Om drie redenen:
- Schrijfstijlen kunnen sterk uiteen liggen en ik heb toch het meeste vertrouwen in feedback van iemand die teksten schrijft die ik graag lees.
- Je ziet waar je toekomstige docent goed in is en dat helpt ook weer om je in te schatten wat je van die persoon kunt leren.
- Het is leuk! Ik heb via deze weg prachtige boeken ontdekt en vind het leuk om de auteur achter de boeken te ontmoeten.
Stap 3: bedenk hoe je het wil aanpakken
Je kunt er natuurlijk helemaal open ingaan. Zelf ben ik nogal van de grondige voorbereiding en bedacht ik altijd hoe ik het meeste uit de cursus kunt halen. Misschien is het bijvoorbeeld goed om wat extra tijd in te plannen voor huiswerk.
Ik bedacht vantevoren meestal ook waar ik aan wilde werken. Meestal was ik wel bezig met een project en gebruikte dan de cursus om hier op vernieuwende manieren aan te werken.
Bijvoorbeeld: tijdens de cursus van Floor Tinga zat ik middenin een herschrijfronde van De C is voor Celia. Tijdens de gastles van Anna Woltz over spannende prologen, werkte ik aan de proloog van mijn boek. Dat zorgde voor een doorbraak: ik was al weken aan het twijfelen over die proloog en na die cursus heb ik hem in een uur geschreven.
—
Dit zijn mijn drie tips. Kijk maar wat je ermee doet. 🙂 En sowieso veel plezier! Ik heb er veel van geleerd, veel plezier aan beleefd en geweldige mensen ontmoet.